... bo nie ma jak domowe jedzenie ...

Przetwory słodkie i pikantne

piątek, 12 czerwca 2015

W tym roku do swojego przydomowego zielnika dosadziłam mięte pieprzową i truskawkową. A ponieważ dość ładnie się rozrosły postanowiłam je użyć do dżemu truskawkowego. Mięta pozostawia delikatny posmak. Polecam. Do naleśników nie zastąpiony :)

 

dżem truskawkowy z miętą

 

Składniki ;

 

  • 1 kg umytych i wyszypułkowanych truskawek
  • 1 żelfix 2:1
  • 1/2 kg cukru do żelfixu
  • 4 gałązki mięty

 

dżem truskawkowy z miętą

 

Wykonanie ;

 

Truskawki zmiksować na gładką masę lub pozostawić kawałki owoców. Dodać żelfix, umyte gałązki mięty, wymieszać i zagotować. Następnie dodać cukier i gotować minutę. Z dżemu wyjąć wszystkie gałązki mięty. Dżem przekładać do słoików, zakręcać i układać je do góry dnem.

Smacznego :)

dżem truskawkowy z miętą

czwartek, 25 września 2014

Przyszła jesień, więc przyszła też pora na paprykę w mojej kuchni.

Pasta paprykowa sprawdza się jako dodatek do kanapek i oczywiście do sosów :)

 

pasta paprykowa

 

Składniki ;

 

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 25 dag cebuli
  • 5 dag cukru kryształu
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • pieprz
  • sól

pasta paprykowa

 

Wykonanie ;

 

Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych. Cebulę obrać. Paprykę i cebulę zmielić w maszynce. Do powstałej pasty dodać cukier, oliwę, ocet, przyprawy do smaku, gotować na dużym ogniu około 20 minut ciągle mieszając. Gorącą pastę przełożyć do wyparzonych słoików zakręcić i pasteryzować prze 10 minut.

Smacznego :)

pasta paprykowa

sobota, 06 września 2014

Dziś w mojej kuchni rządzą warzywa. Już od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia domowej kostki rosołowej ale zawsze coś wypadało. Na szczęście wreszcie ją zrobiłam i jestem mega zadowolona. Zachęcam do zrobienia domowej kostki . Przynajmniej będziecie wiedzieć z czego taka kostka jest zrobiona :)

 

domowa kostka rosołowa

 

Składniki ;

 

  • 40 dag obranej marchewki
  • 20 dag obranego korzenia pietruszki
  • 20 dag obranego korzenia selera
  • 20 dag obranej cebuli
  • 10 dag białej części pora
  • 2 obrane ząbki czosnki
  • 10 dag natki pietruszki
  • 10 dag liści lubczyka
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 14 dag soli

 

domowa kostka rosołowa

 

Wykonanie ;

 

Cebulę przypiec na kuchence. Wszystkie warzywa pokroić w małą kostkę i ugotować na parze(dodać także cebulę), przestudzić. Do miksera włożyć natkę pietruszki, lubczyk, warzywa ugotowane na parze, sól, oliwę i wszystko zmiksować na gładką masę. Przełożyć powstałą masę do słoików i pasteryzować 15 minut.

Smacznego :)

piątek, 29 sierpnia 2014

Mój mąż jadł jakiś czas temu taką konfiturę u znajomych jako dodatek do mięsa. Smakowała mu. Ja robię tę konfiturę pierwszy raz więc tak naprawdę nie wiem co z tego wyjdzie i jak to będzie smakować. Podaję przepis bo może ktoś będzie chciał też spróbować. A może ktoś z was robił już taką konfiturę ? 

 

konfitura z cebuli

 

Składniki ;

 

  • 1 kg obranej czerwonej cebuli
  • 6 łyżek octu winnego
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 200 ml zimnej wody
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy

 konfitura z cebuli

 

Wykonanie ;

 

Cebulę pokroić w cienkie talarki i podsmażyć na oliwie. Cebula ma się smażyć na minimalnym ogniu około 20 minut. Ma zmięknąć ale nie ma być zrumieniona. Po tym czasie dolać wodę, ocet winny, ocet balsamiczny oraz doprawić solą i pieprzem. Dusić cebulę kolejne 20 minut, aż płyn się zredukuje. Gotową cebulę przekładać do wyparzonych słoików, zakręcać i stawiać do góry dnem, aż słoiki całkowicie się wystudzą.

Smacznego :)

konfitura z cebuli

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Jak widać w tym roku wzięłam się za robienie słodkich przetworów głównie w syropie a to dlatego, że gdy w zimie najdzie mnie ochota na placek z owocami to wystarczy, że odkręcę  słoik z owocami i wykorzystam je do niego. Do syropu wystarczy dolać wody i picie gotowe. 

W tym roku śliwki w moim sadzie obrodziły więc postanowiłam trochę zamrozić i część zamknąć w słoiku :)    

 

śliwki w syropie                              

 

Składniki ;

 

  • 1 kg śliwek bez pestek
  • 30 dag cukru zwykłego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego

śliwki w syropie

 

Wykonanie ;

 

Śliwki wkładamy do miski i zasypujemy cukrem i cynamonem. Mieszamy. Zostawiamy na całą noc( po 4 godzinach można przemieszać śliwki aby cukier się lepiej rozpuścił). Na drugi dzień przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut. Następnie odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Smacznego :)

śliwki w syropie

piątek, 18 lipca 2014

 Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji.

U mnie nadal przetwory królują w kuchni ;)

Chciałam się z wami podzielić przepisem na agrest w syropie. Robi się go przez trzy dni. Taki agrest można potem śmiało używać do wypieków a do syropu dolać wody i będzie dobry napój :)

 

agrest

 

 

Składniki;

 

  • 1 kg twardego agrestu
  • 0,5 litra wody
  • 1,5 kg cukru kryształu

 

agrest

 

Wykonanie;

 

Agrest oczyścić i każdy jeden ponakłuwać szpilką, przelać wrzątkiem. Wodę zagotować z cukrem. Gdy się już zagotuje wyłączyć i dodać agrest. Przykryć i odstawić, Następnego dnia odcedzić agrest z syropu. Syrop zagotować i znów włożyć agrest, odstawić. Trzeciego dnia zagotować syrop z agrestem do momentu, aż agrest będzie miał szklisty kolor. Przełożyć agrest z syropem do słoików i pasteryzować jeszcze przez 10 - 15 minut.

Smacznego :)

agrest

środa, 16 lipca 2014

 

W tym roku posadziłam patisony (głównie na życzenie mojej średniej córki, gdyż bardzo lubi marynowane). Mam żółte, zielone i białe. W smaku przypominają cukinię.

patisony

 

 

Składniki ;

 

  • malutkie patisony
  • koper - po 1 do każdego słoika
  • po 2 ząbki czosnku do każdego słoika

 

Zalewa ;

 

  • 4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 2 łyżki soli
  • ćwiartka cebuli pokrojona w piórka
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 marchewka pokrojona w talarki

 

patisony

 

Wykonanie ;

 

Patisony oczyścić, ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodać koper i po2 ząbki czosnku. Z podanych składników przygotować zalewę. Gorącą zalać patisony. Słoiki zakręcić i pasteryzować 5 minut.

Zalewa z podanych składników starczyła mi na 3 litrowe słoiki.

Smacznego :)

patisony

 

wtorek, 24 września 2013
 
I znów mamy jesień... No cóż, tak te pory roku nam szybko przemijają.                                                                           
  Jesień zaczynam od przetworów z dyni. Ostatnio dostałam kilka dyni sporych rozmiarów. Postanowiłam zrobić mus z dyni, który można użyć do placków jak i do zrobienia zupy dyniowej :)

 

 

 

 

mus z dyni

Składniki ;

 

  • dynia - dowolna ilość



mus z dyni

Wykonanie ;

 

Dynię obrać, pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać pokrojoną dynię. Piec w piekarniku przez około 45 - 50 minut w 200 stopniach ( aż dynia będzie miękka ). Wyjąć z piekarnika  i przestudzić. Przestudzoną dynię zmiksować blenderem na gładką masę. Nakładać do słoików i pasteryzować 25 minut.
Smacznego :)
 
mus zdyni

Oto dynia z której wyszło mi 5 słoiczków musu o pojemności 500 ml.

 

mus z dyni

poniedziałek, 12 listopada 2012
Pyszniutki, słodziutki. Można go jeść jako dodatek np.do tostów - oczywiście słodkich. Ale równie dobrze smakuje prosto ze słoiczka :)
niedziela, 26 sierpnia 2012
Kolejny przepis na przetwory. Tym razem bardzo prosty do zrobienia a w zimie przydatny jako baza do zup i sosów. Ja użyłam 11 kg pomidorów z których wyszło mi 8 litrów przecieru :)
 
1 , 2
Akcja: Nie kradnij zdjęć! free counters
Free counters Durszlak.pl Top blogi
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów