... bo nie ma jak domowe jedzenie ...

Zapiekanki na ostro i słodko

czwartek, 31 lipca 2014

Dziś u mnie tarta. Robi się ją bardzo szybko(nie licząc chłodzenia ciasta), więc przepis na upały w sam raz.                                                                                                                                              Ciasto w smaku przypomina trochę ciasto francuskie. Nadzienie bardzo dobre :)   

               tarta z szynką   

 

Składniki na ciasto ;

 

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 40 ml zimnej wody
  • szczypta soli

 

Składniki na nadzienie ;

 

  • 100 ml śmietany 18 %
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 150 g szynki
  • 50 g startego żółtego sera
  • pieprz
  • sól
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżka posiekanego kopru

 

 tarta z szynką

Wykonanie ;

 

Ciasto ;  Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy formując kształt trochę większy od blaszki (moja miała wymiary 28 - 20), tak by ciastem można było wylepić brzegi. Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem.

Nadzienie ; Szynkę układamy na cieście i posypujemy szczypiorkiem, koperkiem i serem. Jaja, śmietanę, mleko, gałkę, pieprz i sól mieszamy w misce. Wymieszaną masę wylewamy na ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Smacznego :)

tarta z szynką

środa, 30 listopada 2011
Tosty wymyślone przez mojego męża. Najpierw dzieciom nie bardzo smakowały ale od pewnego czasu zajadają się nimi. Moja córka ostatnio robiła je na kolację i były naprawdę dobre. A to, że zrobiła ja sama zachęciło ją do dalszych kuchennych robótek :)
piątek, 30 września 2011
Smakowała. Została zjedzona do końca. I tak powinno być. Podczas pieczenia w piekarniku wytworzyło się dość dużo wody i wymieszało się to z sosem beszamel. Nie popsuło to jednak smaku zapiekanki :)
piątek, 23 września 2011
Zapiekankę lekko zmodyfikowałam gdyż w orginalnym przepisie nie ma dodatku fasolki i pomidorów. W smaku wyszła delikatna i łagodna :)
piątek, 16 września 2011
Tym razem coś z ciasta francuskiego. Podczas pieczenia trzeba pilnować tarty, aby się nie spaliły. Wychodzą dość dobre. U mnie znikły bardzo szybko :)
poniedziałek, 12 września 2011
Idealne danie jeśli zostaje nam dużo chleba i nie wiemy co z nim zrobić. Ja proponuję aby go wykorzystać właśnie do tej zapiekanki :)
czwartek, 08 września 2011
Można ją jeść i jeść i jeść... Dżem się rozpuścił w czasie pieczenia co dało fajny posmak. Jabłka rozpadały się podczas krojenia je widelcem, były po prostu jak lekka pianka :)
środa, 10 sierpnia 2011
Miała być pizza ale chciałam mieć w miarę szybki posiłek i wyszła tarta a'la pizza. Całość bardzo posmakowała całej naszej rodzince :)
poniedziałek, 08 sierpnia 2011
Zostało Wam trochę mięsa z wczorajszego obiadu ? I nie wiecie co z nimi zrobić ? Oto przepis na zapiekankę z mięsem z poprzedniego dnia. Szybko i smacznie :)
poniedziałek, 18 lipca 2011
Tym razem skusiłam się na zrobienie zapiekanki w której główną rolę odegrały cukinia i fasolka szparagowa. Zapiekanka była dobra w smaku. Cukinia jednak puściła dużo wody podczas pieczenia, no ale tak to jest z cukinią :)
 
1 , 2
Akcja: Nie kradnij zdjęć! free counters
Free counters Durszlak.pl Top blogi
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów