... bo nie ma jak domowe jedzenie ...

Ciasta na słodko

poniedziałek, 12 stycznia 2015

Jest to jeden z tych placków, które znikają prawie w całości zaraz po upieczeniu( przynajmniej tak jest u mnie :). Ciasto ma warstwę budyniu i tartych jabłek. Naprawdę baaardzo dobre. Polecam :)

 

waniliowa szarlotka

 

Składniki na ciasto ;

  • 12 dag masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru kryształu
  • 1 jajo

Kruszonka ;

  • 15 dag masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru kryształu
  • 1 jajo

Masa jabłkowa i budyniowa ;

  • 6 jabłek
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 laska wanilii
  • cukier puder
  • 2 łyżki cukru kryształu

 

waniliowa szarlotka



Wykonanie ;

Ciasto ; wszystkie składniki posiekać na stolnicy, zgnieść ciasto. Rozwałkować i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

Kruszonka ; wszystkie składniki posiekać na stolnicy, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Z mleka, cukru kryształu, budyniu i miąższ z połowy laski wanilii ugotować budyń. Wylać na podpieczone ciasto, równo rozsmarować.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać miąższ z drugiej połowy laski wanilii i poddusić na patelni około 15 minut. Wyłożyć na budyń. Na jabłka zetrzeć kruszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

waniliowa szarlotka

poniedziałek, 05 stycznia 2015

Rolada ta jest na kruchym cieście z masą orzechową. Przygotowuje się ją bardzo szybko :)

Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji.

 

rolada z masą orzechową

 

Składniki na ciasto ;

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 10 dag margaryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa orzechowa ;

  • 10 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 2 białka
  • 5 dag cukru kryształu

 

rolada z masą orzechową

 

Wykonanie ;

Ciasto; mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną. Żółtka, cukier i śmietanę razem roztrzepać. Dodać do mąki i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować(dobrze podsypać mąką, gdyż dosyć się klei). Umnie blaszka o wymiarach 23x38.

Masa; Białka ubić na sztywno z cukrem i delikatnie połączyć z orzechami. Masę rozsmarować na cieście i zwinąć roladę. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

rolada z masą orzechową

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Placek jest dość dobry. Rolada jabłkowa jest fajnie wilgotna. Po przekrojeniu placek również dobrze się prezentuje. Polecam :)

 

rolada jabłkowa

 

Składniki na 1 biszkopt kakaowy(należy upiec dwa, należy więc podwoić składniki) ;

  • 4 jaja
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 - 4 łyżeczki kakao

Rolada z jabłkami ;

  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jabłek obranych

Masa budyniowa ;

  • 3 budynie waniliowe bez cukru(takie na 0,5 litra mleka)
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,75 litra mleka
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 35 dag masła

Polewa;

  • 25 dag margaryny
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżek kakao
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Poncz;

  • 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki cukru kryształu
  • 300 ml wrzącej wody

 

rolada jabłkowa

Wykonanie ;

Poncz; kawę zalać wrzącą wodą, posłodzić i wystudzić.

Biszkopt kakaowy; z białek ubić pianę, dodać cukier, żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Dodać do piany i delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę(moja miała wymiary 20-32). Piec w 180 stopniach około 20 minut do suchego patyczka. W ten sam sposób przygotować drugi biszkopt. Biszkopty naponczować.

Rolada jabłkowa; jabłka obrane zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, dodać cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć jabłka a na nie wylać ciasto. Ja użyłam dużej blaszki, która znajduje się w piekarniku. Upiec w 180 stopniach przez około 20 minut. Po upieczeniu wyjąć na ściereczkę, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć roladę. Gdy przestygnie pokroić w plastry.

Masa; 0,5 litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozrobić budynie dodając ziarenka z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy, ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń.

Polewa; wszystkie składniki, oprócz śmietany dajemy do garnka i podgrzewamy aż margaryna się roztopi. Wymieszać. Przestudzić, dodać śmietanę, wymieszać i polać ciasto.

Składanie placka; biszkopt kakaowy - połowa masy budyniowej - pokrojona w plastry rolada - druga połowa masy - biszkopt kakaowy - polewa.

Smacznego :)

rolada jabłkowa

środa, 19 listopada 2014

Ciasto z wiśniami to lekko kwaśny budyń wiśniowy i masa z nutellą. Smaki się fajnie dopełniają :)

 

ciasto z wiśniami i nutellą

 

Biszkopt ;

  • 1/2 szkl.mąki pszennej
  • 1/2szkl. cukru zwykłego
  • 3 jaja
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Masa wiśniowa ;

  • 70 dag wiśni mrożonych lub świeżych wydrylowanych
  • 200 ml wody
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru i 100 ml wody do  ich rozpuszczenia
  • 12 dag cukru zwykłego

Masa z nutellą ;

  • 400 ml śmietany 36%
  • 4 - 5 łyżek nutelli

Na wierzch kilka wiśni oraz starta gorzka lub mleczna czekolada

 

ciasto z wiśniami i nutellą

 

Wykonanie ;

 

Biszkopt; ubić białka, dodać cukier oraz żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do piany i delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto na blaszkę(moja miała wymiary 20x27 cm) i piec w 175 stopniach do tak zwanego suchego patyczka.                                                                                  Masa wiśniowa ; wiśnie zasypać cukrem i zalać 200 ml wody. Postawić na palnik i zagotować. Gotować 5 minut a następnie zmiksować. Wiśnie ponownie podgrzać. Budynie rozpuszczamy w 100 ml wody i wlewamy do wiśni gotując budyń. Jeszcze gorący dajemy na biszkopt i odstawiamy aby budyń ostygł.                                                                                          Masa z nutellą ; śmietanę ubić, dodać nutellę. Wymieszać. Przełożyć masę na budyń.                                                               Wierzch ozdobić wiśniami i startą gorzką lub mleczną czekoladą.

Smacznego :)

ciasto z wiśniami i nutellą

czwartek, 10 kwietnia 2014

Święta Wielkanocne bez babki ? ... Cóż to by były za święta.

 Dziś proponuję babkę z dodatkiem herbaty. Jest ona wilgotna i ma ładny kolor właśnie dzięki herbacie.

 

 babka herbaciana

 

Składniki ;

 

  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru zwykłego
  • 8 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mocnej herbaty przestudzonej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • szczypta soli

 

babka herbaciana

 

Wykonanie ;

 

Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, skórkę z cytryny, sól. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą i proszkiem. Dodawać na przemian z herbatą do utartej margaryny. Wymieszać na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do foremki posmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą. Piec około 50 - 60 minut w 170 stopniach ( do suchego patyczka ). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego :)

babka herbaciana

 

środa, 26 marca 2014

Murzynek to mokre ciasto i naprawdę bardzo smaczne. Nadaje się dobrze do porannej kawy jak i na niedzielny deser :)

 Użyłam keksówki o długości 24 cm. 

Przepis pochodzi z www.kotlet.tv 

 murzynek

 

Składniki ;

 

  • 25 dag masła
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag wiśni mrożonych lub świeżych - ja użyłam z kompotu

 murzynek

 

Wykonanie ;

Masło i cukier roztapiamy w garnku, aż cukier się całkowicie rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać kakao, wymieszać. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i większość przestudzonej masy kakaowej (trochę zostawiamy na polewę) oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wylewamy do keksówki połowę ciasta, wykładamy wiśnie (ja wiśnie odsączyłam na sicie) i wlewamy resztę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut ( do suchego patyczka). Gdy ciasto przestygnie polewamy wierzch pozostałą polewą.



Smacznego :)

murzynek

poniedziałek, 04 lutego 2013
Bardzo cytrynowa tarta. Ciasto i krem to po prostu pyszności -oczywiście jeśli ktoś lubi tak cytrynowe smaki. U nas zniknęła w jedno popołudnie :)
 
 
 
 
cytrynowa 

 

SKŁADNIKI ;
 
Na ciasto ;
  • 195 gram mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 115 gram masła
Na krem cytrynowy ;
  • 120 ml soku z cytryny
  • 12 dag cukru
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • otarta skórka z 2 cytryn

 

cytrynowa

 

 

WYKONANIE ;

Spód ; z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić przez pół godziny w lodówce. Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty(formę posmarować masłem i obsypać bułką tartą). Spód ciasta nakłuć widelcem, położyć wycięte kółko z papieru do pieczenia i obciążyć fasolą. Piec prze około 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie papier usunąć i piec do lekkiego zbrązowienia spodu.
Krem cytrynowy ; wszystkie składniki razem zmiksować . Na podpieczony spód wylać gotowy krem i piec przez 30 minut , aż krem się zetnie.
Ciasto przed pokrojeniem należy wystudzić.
Smacznego :)
cytrynowa
piątek, 10 sierpnia 2012
Prosty i szybki przepis. Biskwity są bardzo dobre, choć przyznaję, że baaardzo słodkie. Ciasto super odchodzi od pergaminu i dobrze składa się na pół. Polecam wszystkim, którzy lubią takie słodkie pyszności :)
czwartek, 26 kwietnia 2012
Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. W smaku mazurek przypomina snickersa. Jest lekko słonawy ale razem z polewą super się uzupełniają. Ciasto jest bardzo delikatne i kruche a to za sprawą gotowanego żółtka. Polecam wszystkim fanom takich smaków :)
środa, 11 kwietnia 2012
Moi znajomi bardzo zachwalali ten przepis, że musiałam spróbować i oto jest. W smaku dość ciężka(prawie jak ze sklepowej półki), ale bardzo mi smakowała. Majonez nie jest wyczuwalny. Czuć zapach cytrynowy :)
 
1 , 2 , 3 , 4
Akcja: Nie kradnij zdjęć! free counters
Free counters Durszlak.pl Top blogi
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów