... bo nie ma jak domowe jedzenie ...

Z różnego mięsa

wtorek, 26 sierpnia 2014

Bardzo dobre kotleciki z dodatkiem startej cukinii. Moje dziewczyny były zachwycone :)         

 Przepis pochodzi ze strony  www.kwestiasmaku.com   W oryginalnym przepisie jest mięso indycze ja użyłam jednak mięsa wieprzowego, bo takie akurat miałam.

 

mielone z cukinią

 

Składniki ;

 

  • 50 dag mielonego mięsa ( u mnie wieprzowe z szynki)
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

 

mielone z cukinią

 

Wykonanie ;

 

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobna kosteczkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy oregano i chwilę razem smażymy. Cukinię obieramy ewentualnie usuwamy pestki i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukinię do cebuli i smażymy aż cukinia zmięknie(około 3 - 4 minuty). Pod koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Całą zawartość patelni przekładamy do miski, dodajemy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Formujemy z mięsa małe kotleciki i smażymy na patelni grillowej z obu stron.

Smacznego :)

mielone z cukinią

piątek, 08 sierpnia 2014

Niedawno jadłam w Zakopanem właśnie takie danie. Osobiście nie przepadam za oscypkiem ale w tej wersji bardzo mi smakował i dlatego postanowiłam przyrządzić coś na wzór tamtego dania. Uwielbiam takie smaki :)

 oscypek

 

Składniki ;

 

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 małe oscypki
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • 8 łyżeczek żurawiny do mięs
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 -2 łyżki oliwy

 oscypek

Wykonanie ;

 

Filety lekko rozbić. Przyprawę do kurczaka wymieszać z koperkiem i oliwą. Powstałą mieszanką natrzeć filety i odstawić na 30 minut a następnie usmażyć. Gdy filety się usmażą wykładamy na talerz. Oscypka kroimy w plastry. Filety ponownie układamy na patelni. Na każdy filet dajemy plaster ananasa, do dziurki z ananasa nakładamy po łyżeczce żurawiny i na wierzch kładziemy plastry oscypka. Patelnię przykrywamy pokrywką i trzymamy tak przez chwilę na minimalnym ogniu aż ser zmięknie(można też użyć do tego celu mikrofalówki). Po wyłożeniu filetów na talerz na każdy z nich nakładamy jeszcze po jednej łyżeczce żurawiny. Podajemy z ryżem i ulubioną surówką.

Smacznego :)

oscypek

wtorek, 14 stycznia 2014

 

Wraz z Nowym rokiem, noworoczne postanowienia. Jedno z nich to choć trochę zdrowiej się odżywiać. Wyciągnęłam więc z szafki dość długo nie używany parowar i tak oto mam dziś na obiad mielone z parowaru :)

 

parowar

 

Składniki ;

 

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • kolorowy pieprz świeżo mielony
  • papryka słodka w proszku
  • 6 sztuk świeżych pieczarek
  • oliwa

 

parowar

 

Wykonanie;

 

Paprykę przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych, ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut. Następnie wyjąć, włożyć paprykę do woreczków foliowych i odczekać 5 minut a potem zdjąć skórkę. Pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy, dodać do mięsa. Czosnek pokroić i razem z jajem dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Farsz ; pieczarki obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę, podsmażyć, przyprawić solą, pieprzem i papryką słodką.

Z mięsa należy formować na dłoni placki, na środku kłaść łyżeczką nadzienie i zlepiać mięso formując podłużne kotleciki. Układać mięso do parowaru i parować około 30 minut.

Smacznego :)

parowar

czwartek, 31 stycznia 2013
 Zapach czosnku w połączeniu z ziołami rozchodził się po całej kuchni. Smaczne mięso do ziemniaków lub bez dodatków :)

 

pałki

 

SKŁADNIKI ;

  • 8 sztuk pałek z kurczaka
MARYNATA ;
  • 8 ząbków czosnku przepuszczonego przez praskę- jeśli ktoś bardzo lubi czosnkowe smaki można użyć więcej
  • 1 duża cebula lub 2 średnie - pokrojone w pół talarki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa - tyle aby z marynaty powstała niezbyt rzadka papka

 pałki

 

WYKONANIE ;

Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Pałki umyć włożyć najlepiej do rękawa do pieczenia, dodać marynatę. Rękaw zapiąć klipsem. Mięso dobrze wymieszać w marynacie i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie piec mięso w rękawie przez 1 godzinę w 180 stopniach. Na dziesięć minut przed końcem rozciąć worek aby mięso się zrumieniło.
Smacznego :)

 pałki

 

środa, 16 stycznia 2013
 Klasycznego mielonego zrobiłam dziś z niespodzianką w środku. Okazało się to dobrym pomysłem. Jednak taki kotlet mielony jest dość spory. Z 50 dag wyszło pięć kotlecików :)

 

z jajkiem

 

 

SKŁADNIKI ;
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 surowe jajko
  • bułka kajzerka
  • mleko do namoczenia bułki
  • vegeta do smaku
  • 5 ugotowanych jajek na twardo
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

 z jajkiem

 

WYKONANIE ;

Bułkę namoczyć w mleku a następnie odcisnąć jego nadmiar. Dodać do mięsa. Do miski z mięsem dodać jajko surowe i doprawić vegetą. Wszystko razem połączyć. Ugotowane jajka obrać ze skorupek. Mięso podzielić na pięć równych porcji. Każdą rozpłaszczać a na środek kłaść jajko . Formować mięso tak, aby całe jajko było otoczone mięsem i nie było go widać. Kotlety mielone obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Smacznego :)
z jajkiem
niedziela, 30 września 2012
Bardzo fajna karkóweczka. Osobiście najbardziej smakowała mi cukinia oraz sos, który powstał w trakcie pieczenia :)
czwartek, 30 sierpnia 2012
Zawsze chciałam nauczyć się robić nadziewanego kurczaka bez kości. Wydawało mi się, że to trudne. Myliłam się. Kupiłam kurczaka, spróbowałam i udało się. Dokładne instrukcje jak wyluzować kurczaka znalazłam na kotlet.TV :)
środa, 21 marca 2012
Wyszła bardzo krucha karkóweczka. Sos jaki powstał podczas pieczenia był lekko słodkawy. Polecam wszystkim, którzy lubią takie smaki i lubią eksperymentować w kuchni :)
piątek, 09 marca 2012
Aromatyczna szyneczka z pieczonymi jabłkami była bardzo dobra. Została zjedzona do ostatniego kawałka:)
niedziela, 26 lutego 2012
Pyyyyszny ! Można go jeść z chlebem oraz bez. Pamiętam, że gdy robiłam go po raz pierwszy w małej keksówce to sama całą zjadłam. Od tamtej pory robię podwójną porcję i ledwo starcza :)
 
1 , 2 , 3 , 4
Akcja: Nie kradnij zdjęć! free counters
Free counters Durszlak.pl Top blogi
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów