... bo nie ma jak domowe jedzenie ...
wtorek, 18 marca 2014

 Grzebyczki - to nic innego jak kruche ciasteczka nadziewane marmoladą.

Od dawna mnie nosiło aby je zrobić i w końcu są ...... a raczej były, gdyż wszystkie są już zjedzone. Pyszne ciastka. Idealne na święta jak również na przyjęcia dla dzieci ( u mnie się sprawdziły ). Przepis pochodzi ze strony www.ewawachowicz.pl  

 

 grzebyczki

 

Składniki ;

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 kostka margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • marmolada

 grzebyczki

 

Wykonanie ;

 

Wszystkie składniki zagnieść ze sobą. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować cieniej niż na pierogi formując z niego prostokąt. Na kraju ciasta wykładać 1 centymetrowy pasek marmolady. Ciasto z marmoladą zwinąć dwa razy i odciąć od reszty ciasta. Porcjować na 7 centymetrowe kawałki oraz każdy naciąć . Układać na blaszce do pieczenia formując półksiężyc, tak aby nacięcia się otworzyły. Piec w 180 stopniach 20 minut ( w zależności od piekarnika) na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

grzebyczki

poniedziałek, 17 marca 2014

Bardzo dobre szpinakowe placuszki. Moim dziewczynom bardzo smakowały. Przepis z internetu lekko zmodyfikowany. W wersji oryginalnej są bez mąki oraz dodaje się nie trzy jajka lecz jedno i dwa białka - też dobre. Polecam :)

 

szpinak

 

Składniki ;

 

  • 1 paczka mrożonego szpinaku
  • 2 - 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz

 

szpinak

 

Wykonanie ;

Szpinak rozmrozić. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą na jednolita masę. Na patelni rozgrzać oliwę. Łyżką nabierać ciasto i smażyć placuszki.

Smacznego :)

szpinak

wtorek, 14 stycznia 2014

 

Wraz z Nowym rokiem, noworoczne postanowienia. Jedno z nich to choć trochę zdrowiej się odżywiać. Wyciągnęłam więc z szafki dość długo nie używany parowar i tak oto mam dziś na obiad mielone z parowaru :)

 

parowar

 

Składniki ;

 

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • kolorowy pieprz świeżo mielony
  • papryka słodka w proszku
  • 6 sztuk świeżych pieczarek
  • oliwa

 

parowar

 

Wykonanie;

 

Paprykę przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych, ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut. Następnie wyjąć, włożyć paprykę do woreczków foliowych i odczekać 5 minut a potem zdjąć skórkę. Pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy, dodać do mięsa. Czosnek pokroić i razem z jajem dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Farsz ; pieczarki obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę, podsmażyć, przyprawić solą, pieprzem i papryką słodką.

Z mięsa należy formować na dłoni placki, na środku kłaść łyżeczką nadzienie i zlepiać mięso formując podłużne kotleciki. Układać mięso do parowaru i parować około 30 minut.

Smacznego :)

parowar

Pyszny koktajl z moimi ulubionymi malinami,  oczywiście można użyć innych owoców (to zależy tylko od was). Bardzo szybki do zrobienia. Moje dzieci bardzo go lubią :)

 

 koktajl

 

Składniki ;

 

  • 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych malin
  • 1 banan
  • 1 - 2 łyżeczki miodu
  • 0,5 litra maślanki naturalnej

 

koktajl

 

Wykonanie ;

 

Maliny, banan i miód zmiksować w blenderze. Wlać maślankę, połączyć wszystko razem i gotowe.

Smacznego :)

wtorek, 24 września 2013
 
I znów mamy jesień... No cóż, tak te pory roku nam szybko przemijają.                                                                           
  Jesień zaczynam od przetworów z dyni. Ostatnio dostałam kilka dyni sporych rozmiarów. Postanowiłam zrobić mus z dyni, który można użyć do placków jak i do zrobienia zupy dyniowej :)

 

 

 

 

mus z dyni

Składniki ;

 

  • dynia - dowolna ilość



mus z dyni

Wykonanie ;

 

Dynię obrać, pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać pokrojoną dynię. Piec w piekarniku przez około 45 - 50 minut w 200 stopniach ( aż dynia będzie miękka ). Wyjąć z piekarnika  i przestudzić. Przestudzoną dynię zmiksować blenderem na gładką masę. Nakładać do słoików i pasteryzować 25 minut.
Smacznego :)
 
mus zdyni

Oto dynia z której wyszło mi 5 słoiczków musu o pojemności 500 ml.

 

mus z dyni

poniedziałek, 18 lutego 2013
Surówka ta powstała w mojej kuchni dawno temu ale jakoś przestałam ją robić. Jednak na ostatki była w każdym miejscu gdzie się pojawiłam. Na zabawie ostatkowej na, której byliśmy z mężem, u teściowej na imieninach...  A ponieważ bardzo nam smakowała ta surówka to musiała w końcu powrócić na nasz stół... :)
 
pekińska
 

 
SKŁADNIKI ;
  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 2 pomidory
  • sos sałatkowy paprykowo - ziołowy knorr
  • 2 - 3 łyżki majonezu
  • 2 - 3 łyżki śmietany

 pekińska

 

 

WYKONANIE ;

Kapustę umyć, pokroić. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystko ze sobą wymieszać dodając sos sałatkowy, majonez i śmietanę.
Smacznego :)
pekińska
poniedziałek, 04 lutego 2013
Bardzo cytrynowa tarta. Ciasto i krem to po prostu pyszności -oczywiście jeśli ktoś lubi tak cytrynowe smaki. U nas zniknęła w jedno popołudnie :)
 
 
 
 
cytrynowa 

 

SKŁADNIKI ;
 
Na ciasto ;
  • 195 gram mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 115 gram masła
Na krem cytrynowy ;
  • 120 ml soku z cytryny
  • 12 dag cukru
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • otarta skórka z 2 cytryn

 

cytrynowa

 

 

WYKONANIE ;

Spód ; z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić przez pół godziny w lodówce. Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty(formę posmarować masłem i obsypać bułką tartą). Spód ciasta nakłuć widelcem, położyć wycięte kółko z papieru do pieczenia i obciążyć fasolą. Piec prze około 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie papier usunąć i piec do lekkiego zbrązowienia spodu.
Krem cytrynowy ; wszystkie składniki razem zmiksować . Na podpieczony spód wylać gotowy krem i piec przez 30 minut , aż krem się zetnie.
Ciasto przed pokrojeniem należy wystudzić.
Smacznego :)
cytrynowa
czwartek, 31 stycznia 2013
 Zapach czosnku w połączeniu z ziołami rozchodził się po całej kuchni. Smaczne mięso do ziemniaków lub bez dodatków :)

 

pałki

 

SKŁADNIKI ;

  • 8 sztuk pałek z kurczaka
MARYNATA ;
  • 8 ząbków czosnku przepuszczonego przez praskę- jeśli ktoś bardzo lubi czosnkowe smaki można użyć więcej
  • 1 duża cebula lub 2 średnie - pokrojone w pół talarki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa - tyle aby z marynaty powstała niezbyt rzadka papka

 pałki

 

WYKONANIE ;

Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Pałki umyć włożyć najlepiej do rękawa do pieczenia, dodać marynatę. Rękaw zapiąć klipsem. Mięso dobrze wymieszać w marynacie i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie piec mięso w rękawie przez 1 godzinę w 180 stopniach. Na dziesięć minut przed końcem rozciąć worek aby mięso się zrumieniło.
Smacznego :)

 pałki

 

środa, 16 stycznia 2013
 Klasycznego mielonego zrobiłam dziś z niespodzianką w środku. Okazało się to dobrym pomysłem. Jednak taki kotlet mielony jest dość spory. Z 50 dag wyszło pięć kotlecików :)

 

z jajkiem

 

 

SKŁADNIKI ;
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 surowe jajko
  • bułka kajzerka
  • mleko do namoczenia bułki
  • vegeta do smaku
  • 5 ugotowanych jajek na twardo
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

 z jajkiem

 

WYKONANIE ;

Bułkę namoczyć w mleku a następnie odcisnąć jego nadmiar. Dodać do mięsa. Do miski z mięsem dodać jajko surowe i doprawić vegetą. Wszystko razem połączyć. Ugotowane jajka obrać ze skorupek. Mięso podzielić na pięć równych porcji. Każdą rozpłaszczać a na środek kłaść jajko . Formować mięso tak, aby całe jajko było otoczone mięsem i nie było go widać. Kotlety mielone obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Smacznego :)
z jajkiem
poniedziałek, 12 listopada 2012
Pyszniutki, słodziutki. Można go jeść jako dodatek np.do tostów - oczywiście słodkich. Ale równie dobrze smakuje prosto ze słoiczka :)
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 20
Akcja: Nie kradnij zdjęć! free counters
Free counters Durszlak.pl Top blogi
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów