... bo nie ma jak domowe jedzenie ...
piątek, 29 sierpnia 2014

Mój mąż jadł jakiś czas temu taką konfiturę u znajomych jako dodatek do mięsa. Smakowała mu. Ja robię tę konfiturę pierwszy raz więc tak naprawdę nie wiem co z tego wyjdzie i jak to będzie smakować. Podaję przepis bo może ktoś będzie chciał też spróbować. A może ktoś z was robił już taką konfiturę ? 

 

konfitura z cebuli

 

Składniki ;

 

  • 1 kg obranej czerwonej cebuli
  • 6 łyżek octu winnego
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 200 ml zimnej wody
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy

 konfitura z cebuli

 

Wykonanie ;

 

Cebulę pokroić w cienkie talarki i podsmażyć na oliwie. Cebula ma się smażyć na minimalnym ogniu około 20 minut. Ma zmięknąć ale nie ma być zrumieniona. Po tym czasie dolać wodę, ocet winny, ocet balsamiczny oraz doprawić solą i pieprzem. Dusić cebulę kolejne 20 minut, aż płyn się zredukuje. Gotową cebulę przekładać do wyparzonych słoików, zakręcać i stawiać do góry dnem, aż słoiki całkowicie się wystudzą.

Smacznego :)

konfitura z cebuli

wtorek, 26 sierpnia 2014

Bardzo dobre kotleciki z dodatkiem startej cukinii. Moje dziewczyny były zachwycone :)         

 Przepis pochodzi ze strony  www.kwestiasmaku.com   W oryginalnym przepisie jest mięso indycze ja użyłam jednak mięsa wieprzowego, bo takie akurat miałam.

 

mielone z cukinią

 

Składniki ;

 

  • 50 dag mielonego mięsa ( u mnie wieprzowe z szynki)
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

 

mielone z cukinią

 

Wykonanie ;

 

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobna kosteczkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy oregano i chwilę razem smażymy. Cukinię obieramy ewentualnie usuwamy pestki i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukinię do cebuli i smażymy aż cukinia zmięknie(około 3 - 4 minuty). Pod koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Całą zawartość patelni przekładamy do miski, dodajemy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Formujemy z mięsa małe kotleciki i smażymy na patelni grillowej z obu stron.

Smacznego :)

mielone z cukinią

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Jak widać w tym roku wzięłam się za robienie słodkich przetworów głównie w syropie a to dlatego, że gdy w zimie najdzie mnie ochota na placek z owocami to wystarczy, że odkręcę  słoik z owocami i wykorzystam je do niego. Do syropu wystarczy dolać wody i picie gotowe. 

W tym roku śliwki w moim sadzie obrodziły więc postanowiłam trochę zamrozić i część zamknąć w słoiku :)    

 

śliwki w syropie                              

 

Składniki ;

 

  • 1 kg śliwek bez pestek
  • 30 dag cukru zwykłego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego

śliwki w syropie

 

Wykonanie ;

 

Śliwki wkładamy do miski i zasypujemy cukrem i cynamonem. Mieszamy. Zostawiamy na całą noc( po 4 godzinach można przemieszać śliwki aby cukier się lepiej rozpuścił). Na drugi dzień przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut. Następnie odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Smacznego :)

śliwki w syropie

piątek, 08 sierpnia 2014

Niedawno jadłam w Zakopanem właśnie takie danie. Osobiście nie przepadam za oscypkiem ale w tej wersji bardzo mi smakował i dlatego postanowiłam przyrządzić coś na wzór tamtego dania. Uwielbiam takie smaki :)

 oscypek

 

Składniki ;

 

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 małe oscypki
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • 8 łyżeczek żurawiny do mięs
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 -2 łyżki oliwy

 oscypek

Wykonanie ;

 

Filety lekko rozbić. Przyprawę do kurczaka wymieszać z koperkiem i oliwą. Powstałą mieszanką natrzeć filety i odstawić na 30 minut a następnie usmażyć. Gdy filety się usmażą wykładamy na talerz. Oscypka kroimy w plastry. Filety ponownie układamy na patelni. Na każdy filet dajemy plaster ananasa, do dziurki z ananasa nakładamy po łyżeczce żurawiny i na wierzch kładziemy plastry oscypka. Patelnię przykrywamy pokrywką i trzymamy tak przez chwilę na minimalnym ogniu aż ser zmięknie(można też użyć do tego celu mikrofalówki). Po wyłożeniu filetów na talerz na każdy z nich nakładamy jeszcze po jednej łyżeczce żurawiny. Podajemy z ryżem i ulubioną surówką.

Smacznego :)

oscypek

czwartek, 31 lipca 2014

Dziś u mnie tarta. Robi się ją bardzo szybko(nie licząc chłodzenia ciasta), więc przepis na upały w sam raz.                                                                                                                                              Ciasto w smaku przypomina trochę ciasto francuskie. Nadzienie bardzo dobre :)   

               tarta z szynką   

 

Składniki na ciasto ;

 

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 40 ml zimnej wody
  • szczypta soli

 

Składniki na nadzienie ;

 

  • 100 ml śmietany 18 %
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 150 g szynki
  • 50 g startego żółtego sera
  • pieprz
  • sól
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżka posiekanego kopru

 

 tarta z szynką

Wykonanie ;

 

Ciasto ;  Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy formując kształt trochę większy od blaszki (moja miała wymiary 28 - 20), tak by ciastem można było wylepić brzegi. Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem.

Nadzienie ; Szynkę układamy na cieście i posypujemy szczypiorkiem, koperkiem i serem. Jaja, śmietanę, mleko, gałkę, pieprz i sól mieszamy w misce. Wymieszaną masę wylewamy na ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Smacznego :)

tarta z szynką

piątek, 18 lipca 2014

 Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji.

U mnie nadal przetwory królują w kuchni ;)

Chciałam się z wami podzielić przepisem na agrest w syropie. Robi się go przez trzy dni. Taki agrest można potem śmiało używać do wypieków a do syropu dolać wody i będzie dobry napój :)

 

agrest

 

 

Składniki;

 

  • 1 kg twardego agrestu
  • 0,5 litra wody
  • 1,5 kg cukru kryształu

 

agrest

 

Wykonanie;

 

Agrest oczyścić i każdy jeden ponakłuwać szpilką, przelać wrzątkiem. Wodę zagotować z cukrem. Gdy się już zagotuje wyłączyć i dodać agrest. Przykryć i odstawić, Następnego dnia odcedzić agrest z syropu. Syrop zagotować i znów włożyć agrest, odstawić. Trzeciego dnia zagotować syrop z agrestem do momentu, aż agrest będzie miał szklisty kolor. Przełożyć agrest z syropem do słoików i pasteryzować jeszcze przez 10 - 15 minut.

Smacznego :)

agrest

środa, 16 lipca 2014

 

W tym roku posadziłam patisony (głównie na życzenie mojej średniej córki, gdyż bardzo lubi marynowane). Mam żółte, zielone i białe. W smaku przypominają cukinię.

patisony

 

 

Składniki ;

 

  • malutkie patisony
  • koper - po 1 do każdego słoika
  • po 2 ząbki czosnku do każdego słoika

 

Zalewa ;

 

  • 4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 2 łyżki soli
  • ćwiartka cebuli pokrojona w piórka
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 marchewka pokrojona w talarki

 

patisony

 

Wykonanie ;

 

Patisony oczyścić, ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodać koper i po2 ząbki czosnku. Z podanych składników przygotować zalewę. Gorącą zalać patisony. Słoiki zakręcić i pasteryzować 5 minut.

Zalewa z podanych składników starczyła mi na 3 litrowe słoiki.

Smacznego :)

patisony

 

czwartek, 10 kwietnia 2014

Święta Wielkanocne bez babki ? ... Cóż to by były za święta.

 Dziś proponuję babkę z dodatkiem herbaty. Jest ona wilgotna i ma ładny kolor właśnie dzięki herbacie.

 

 babka herbaciana

 

Składniki ;

 

  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru zwykłego
  • 8 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mocnej herbaty przestudzonej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • szczypta soli

 

babka herbaciana

 

Wykonanie ;

 

Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, skórkę z cytryny, sól. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą i proszkiem. Dodawać na przemian z herbatą do utartej margaryny. Wymieszać na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do foremki posmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą. Piec około 50 - 60 minut w 170 stopniach ( do suchego patyczka ). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego :)

babka herbaciana

 

środa, 26 marca 2014

Murzynek to mokre ciasto i naprawdę bardzo smaczne. Nadaje się dobrze do porannej kawy jak i na niedzielny deser :)

 Użyłam keksówki o długości 24 cm. 

Przepis pochodzi z www.kotlet.tv 

 murzynek

 

Składniki ;

 

  • 25 dag masła
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag wiśni mrożonych lub świeżych - ja użyłam z kompotu

 murzynek

 

Wykonanie ;

Masło i cukier roztapiamy w garnku, aż cukier się całkowicie rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać kakao, wymieszać. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i większość przestudzonej masy kakaowej (trochę zostawiamy na polewę) oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wylewamy do keksówki połowę ciasta, wykładamy wiśnie (ja wiśnie odsączyłam na sicie) i wlewamy resztę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut ( do suchego patyczka). Gdy ciasto przestygnie polewamy wierzch pozostałą polewą.



Smacznego :)

murzynek

środa, 19 marca 2014

Dziś na śniadanie były u mnie placuszki z bananów bez dodatku mąki. Te placuszki robi się bardzo szybko i są naprawdę smaczne. Potrzebne są nam tylko dwa składniki :)

 

 bananowe

 

Składniki ;

 

  • 2 banany bez skórki
  • 2 jaka

 

bananowe

 

Wykonanie ;

Banana rozgnieść widelcem i zmieszać z jajkami. Można też zmiksować składniki w blenderze. Małą chochelką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron.                                    

Smacznego :)

bananowe

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 20
Akcja: Nie kradnij zdjęć! free counters
Free counters Durszlak.pl Top blogi
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów