... bo nie ma jak domowe jedzenie ...
czwartek, 25 września 2014

Przyszła jesień, więc przyszła też pora na paprykę w mojej kuchni.

Pasta paprykowa sprawdza się jako dodatek do kanapek i oczywiście do sosów :)

 

pasta paprykowa

 

Składniki ;

 

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 25 dag cebuli
  • 5 dag cukru kryształu
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • pieprz
  • sól

pasta paprykowa

 

Wykonanie ;

 

Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych. Cebulę obrać. Paprykę i cebulę zmielić w maszynce. Do powstałej pasty dodać cukier, oliwę, ocet, przyprawy do smaku, gotować na dużym ogniu około 20 minut ciągle mieszając. Gorącą pastę przełożyć do wyparzonych słoików zakręcić i pasteryzować prze 10 minut.

Smacznego :)

pasta paprykowa

sobota, 06 września 2014

Dziś w mojej kuchni rządzą warzywa. Już od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia domowej kostki rosołowej ale zawsze coś wypadało. Na szczęście wreszcie ją zrobiłam i jestem mega zadowolona. Zachęcam do zrobienia domowej kostki . Przynajmniej będziecie wiedzieć z czego taka kostka jest zrobiona :)

 

domowa kostka rosołowa

 

Składniki ;

 

  • 40 dag obranej marchewki
  • 20 dag obranego korzenia pietruszki
  • 20 dag obranego korzenia selera
  • 20 dag obranej cebuli
  • 10 dag białej części pora
  • 2 obrane ząbki czosnki
  • 10 dag natki pietruszki
  • 10 dag liści lubczyka
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 14 dag soli

 

domowa kostka rosołowa

 

Wykonanie ;

 

Cebulę przypiec na kuchence. Wszystkie warzywa pokroić w małą kostkę i ugotować na parze(dodać także cebulę), przestudzić. Do miksera włożyć natkę pietruszki, lubczyk, warzywa ugotowane na parze, sól, oliwę i wszystko zmiksować na gładką masę. Przełożyć powstałą masę do słoików i pasteryzować 15 minut.

Smacznego :)

Akcja: Nie kradnij zdjęć! free counters
Free counters Durszlak.pl Top blogi
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów