... bo nie ma jak domowe jedzenie ...
wtorek, 24 września 2013
 
I znów mamy jesień... No cóż, tak te pory roku nam szybko przemijają.                                                                           
  Jesień zaczynam od przetworów z dyni. Ostatnio dostałam kilka dyni sporych rozmiarów. Postanowiłam zrobić mus z dyni, który można użyć do placków jak i do zrobienia zupy dyniowej :)

 

 

 

 

mus z dyni

Składniki ;

 

  • dynia - dowolna ilość



mus z dyni

Wykonanie ;

 

Dynię obrać, pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać pokrojoną dynię. Piec w piekarniku przez około 45 - 50 minut w 200 stopniach ( aż dynia będzie miękka ). Wyjąć z piekarnika  i przestudzić. Przestudzoną dynię zmiksować blenderem na gładką masę. Nakładać do słoików i pasteryzować 25 minut.
Smacznego :)
 
mus zdyni

Oto dynia z której wyszło mi 5 słoiczków musu o pojemności 500 ml.

 

mus z dyni

Akcja: Nie kradnij zdjęć! free counters
Free counters Durszlak.pl Top blogi
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów