... bo nie ma jak domowe jedzenie ...
piątek, 29 sierpnia 2014

Mój mąż jadł jakiś czas temu taką konfiturę u znajomych jako dodatek do mięsa. Smakowała mu. Ja robię tę konfiturę pierwszy raz więc tak naprawdę nie wiem co z tego wyjdzie i jak to będzie smakować. Podaję przepis bo może ktoś będzie chciał też spróbować. A może ktoś z was robił już taką konfiturę ? 

 

konfitura z cebuli

 

Składniki ;

 

  • 1 kg obranej czerwonej cebuli
  • 6 łyżek octu winnego
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 200 ml zimnej wody
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy

 konfitura z cebuli

 

Wykonanie ;

 

Cebulę pokroić w cienkie talarki i podsmażyć na oliwie. Cebula ma się smażyć na minimalnym ogniu około 20 minut. Ma zmięknąć ale nie ma być zrumieniona. Po tym czasie dolać wodę, ocet winny, ocet balsamiczny oraz doprawić solą i pieprzem. Dusić cebulę kolejne 20 minut, aż płyn się zredukuje. Gotową cebulę przekładać do wyparzonych słoików, zakręcać i stawiać do góry dnem, aż słoiki całkowicie się wystudzą.

Smacznego :)

konfitura z cebuli

wtorek, 26 sierpnia 2014

Bardzo dobre kotleciki z dodatkiem startej cukinii. Moje dziewczyny były zachwycone :)         

 Przepis pochodzi ze strony  www.kwestiasmaku.com   W oryginalnym przepisie jest mięso indycze ja użyłam jednak mięsa wieprzowego, bo takie akurat miałam.

 

mielone z cukinią

 

Składniki ;

 

  • 50 dag mielonego mięsa ( u mnie wieprzowe z szynki)
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

 

mielone z cukinią

 

Wykonanie ;

 

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobna kosteczkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy oregano i chwilę razem smażymy. Cukinię obieramy ewentualnie usuwamy pestki i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukinię do cebuli i smażymy aż cukinia zmięknie(około 3 - 4 minuty). Pod koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Całą zawartość patelni przekładamy do miski, dodajemy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Formujemy z mięsa małe kotleciki i smażymy na patelni grillowej z obu stron.

Smacznego :)

mielone z cukinią

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Jak widać w tym roku wzięłam się za robienie słodkich przetworów głównie w syropie a to dlatego, że gdy w zimie najdzie mnie ochota na placek z owocami to wystarczy, że odkręcę  słoik z owocami i wykorzystam je do niego. Do syropu wystarczy dolać wody i picie gotowe. 

W tym roku śliwki w moim sadzie obrodziły więc postanowiłam trochę zamrozić i część zamknąć w słoiku :)    

 

śliwki w syropie                              

 

Składniki ;

 

  • 1 kg śliwek bez pestek
  • 30 dag cukru zwykłego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego

śliwki w syropie

 

Wykonanie ;

 

Śliwki wkładamy do miski i zasypujemy cukrem i cynamonem. Mieszamy. Zostawiamy na całą noc( po 4 godzinach można przemieszać śliwki aby cukier się lepiej rozpuścił). Na drugi dzień przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut. Następnie odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Smacznego :)

śliwki w syropie

piątek, 08 sierpnia 2014

Niedawno jadłam w Zakopanem właśnie takie danie. Osobiście nie przepadam za oscypkiem ale w tej wersji bardzo mi smakował i dlatego postanowiłam przyrządzić coś na wzór tamtego dania. Uwielbiam takie smaki :)

 oscypek

 

Składniki ;

 

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 małe oscypki
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • 8 łyżeczek żurawiny do mięs
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 -2 łyżki oliwy

 oscypek

Wykonanie ;

 

Filety lekko rozbić. Przyprawę do kurczaka wymieszać z koperkiem i oliwą. Powstałą mieszanką natrzeć filety i odstawić na 30 minut a następnie usmażyć. Gdy filety się usmażą wykładamy na talerz. Oscypka kroimy w plastry. Filety ponownie układamy na patelni. Na każdy filet dajemy plaster ananasa, do dziurki z ananasa nakładamy po łyżeczce żurawiny i na wierzch kładziemy plastry oscypka. Patelnię przykrywamy pokrywką i trzymamy tak przez chwilę na minimalnym ogniu aż ser zmięknie(można też użyć do tego celu mikrofalówki). Po wyłożeniu filetów na talerz na każdy z nich nakładamy jeszcze po jednej łyżeczce żurawiny. Podajemy z ryżem i ulubioną surówką.

Smacznego :)

oscypek

Akcja: Nie kradnij zdjęć! free counters
Free counters Durszlak.pl Top blogi
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów