... bo nie ma jak domowe jedzenie ...
czwartek, 31 lipca 2014

Dziś u mnie tarta. Robi się ją bardzo szybko(nie licząc chłodzenia ciasta), więc przepis na upały w sam raz.                                                                                                                                              Ciasto w smaku przypomina trochę ciasto francuskie. Nadzienie bardzo dobre :)   

               tarta z szynką   

 

Składniki na ciasto ;

 

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 40 ml zimnej wody
  • szczypta soli

 

Składniki na nadzienie ;

 

  • 100 ml śmietany 18 %
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 150 g szynki
  • 50 g startego żółtego sera
  • pieprz
  • sól
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżka posiekanego kopru

 

 tarta z szynką

Wykonanie ;

 

Ciasto ;  Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy formując kształt trochę większy od blaszki (moja miała wymiary 28 - 20), tak by ciastem można było wylepić brzegi. Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem.

Nadzienie ; Szynkę układamy na cieście i posypujemy szczypiorkiem, koperkiem i serem. Jaja, śmietanę, mleko, gałkę, pieprz i sól mieszamy w misce. Wymieszaną masę wylewamy na ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Smacznego :)

tarta z szynką

piątek, 18 lipca 2014

 Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji.

U mnie nadal przetwory królują w kuchni ;)

Chciałam się z wami podzielić przepisem na agrest w syropie. Robi się go przez trzy dni. Taki agrest można potem śmiało używać do wypieków a do syropu dolać wody i będzie dobry napój :)

 

agrest

 

 

Składniki;

 

  • 1 kg twardego agrestu
  • 0,5 litra wody
  • 1,5 kg cukru kryształu

 

agrest

 

Wykonanie;

 

Agrest oczyścić i każdy jeden ponakłuwać szpilką, przelać wrzątkiem. Wodę zagotować z cukrem. Gdy się już zagotuje wyłączyć i dodać agrest. Przykryć i odstawić, Następnego dnia odcedzić agrest z syropu. Syrop zagotować i znów włożyć agrest, odstawić. Trzeciego dnia zagotować syrop z agrestem do momentu, aż agrest będzie miał szklisty kolor. Przełożyć agrest z syropem do słoików i pasteryzować jeszcze przez 10 - 15 minut.

Smacznego :)

agrest

środa, 16 lipca 2014

 

W tym roku posadziłam patisony (głównie na życzenie mojej średniej córki, gdyż bardzo lubi marynowane). Mam żółte, zielone i białe. W smaku przypominają cukinię.

patisony

 

 

Składniki ;

 

  • malutkie patisony
  • koper - po 1 do każdego słoika
  • po 2 ząbki czosnku do każdego słoika

 

Zalewa ;

 

  • 4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 2 łyżki soli
  • ćwiartka cebuli pokrojona w piórka
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 marchewka pokrojona w talarki

 

patisony

 

Wykonanie ;

 

Patisony oczyścić, ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodać koper i po2 ząbki czosnku. Z podanych składników przygotować zalewę. Gorącą zalać patisony. Słoiki zakręcić i pasteryzować 5 minut.

Zalewa z podanych składników starczyła mi na 3 litrowe słoiki.

Smacznego :)

patisony

 

Akcja: Nie kradnij zdjęć! free counters
Free counters Durszlak.pl Top blogi
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów