... bo nie ma jak domowe jedzenie ...
czwartek, 10 kwietnia 2014

Święta Wielkanocne bez babki ? ... Cóż to by były za święta.

 Dziś proponuję babkę z dodatkiem herbaty. Jest ona wilgotna i ma ładny kolor właśnie dzięki herbacie.

 

 babka herbaciana

 

Składniki ;

 

  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru zwykłego
  • 8 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mocnej herbaty przestudzonej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • szczypta soli

 

babka herbaciana

 

Wykonanie ;

 

Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, skórkę z cytryny, sól. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą i proszkiem. Dodawać na przemian z herbatą do utartej margaryny. Wymieszać na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do foremki posmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą. Piec około 50 - 60 minut w 170 stopniach ( do suchego patyczka ). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego :)

babka herbaciana

 

Akcja: Nie kradnij zdjęć! free counters
Free counters Durszlak.pl Top blogi
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów