... bo nie ma jak domowe jedzenie ...
poniedziałek, 29 grudnia 2014

Placek jest dość dobry. Rolada jabłkowa jest fajnie wilgotna. Po przekrojeniu placek również dobrze się prezentuje. Polecam :)

 

rolada jabłkowa

 

Składniki na 1 biszkopt kakaowy(należy upiec dwa, należy więc podwoić składniki) ;

  • 4 jaja
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 - 4 łyżeczki kakao

Rolada z jabłkami ;

  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jabłek obranych

Masa budyniowa ;

  • 3 budynie waniliowe bez cukru(takie na 0,5 litra mleka)
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,75 litra mleka
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 35 dag masła

Polewa;

  • 25 dag margaryny
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżek kakao
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Poncz;

  • 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki cukru kryształu
  • 300 ml wrzącej wody

 

rolada jabłkowa

Wykonanie ;

Poncz; kawę zalać wrzącą wodą, posłodzić i wystudzić.

Biszkopt kakaowy; z białek ubić pianę, dodać cukier, żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Dodać do piany i delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę(moja miała wymiary 20-32). Piec w 180 stopniach około 20 minut do suchego patyczka. W ten sam sposób przygotować drugi biszkopt. Biszkopty naponczować.

Rolada jabłkowa; jabłka obrane zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, dodać cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć jabłka a na nie wylać ciasto. Ja użyłam dużej blaszki, która znajduje się w piekarniku. Upiec w 180 stopniach przez około 20 minut. Po upieczeniu wyjąć na ściereczkę, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć roladę. Gdy przestygnie pokroić w plastry.

Masa; 0,5 litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozrobić budynie dodając ziarenka z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy, ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń.

Polewa; wszystkie składniki, oprócz śmietany dajemy do garnka i podgrzewamy aż margaryna się roztopi. Wymieszać. Przestudzić, dodać śmietanę, wymieszać i polać ciasto.

Składanie placka; biszkopt kakaowy - połowa masy budyniowej - pokrojona w plastry rolada - druga połowa masy - biszkopt kakaowy - polewa.

Smacznego :)

rolada jabłkowa

Akcja: Nie kradnij zdjęć! free counters
Free counters Durszlak.pl Top blogi
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów