... bo nie ma jak domowe jedzenie ...
wtorek, 14 stycznia 2014

 

Wraz z Nowym rokiem, noworoczne postanowienia. Jedno z nich to choć trochę zdrowiej się odżywiać. Wyciągnęłam więc z szafki dość długo nie używany parowar i tak oto mam dziś na obiad mielone z parowaru :)

 

parowar

 

Składniki ;

 

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • kolorowy pieprz świeżo mielony
  • papryka słodka w proszku
  • 6 sztuk świeżych pieczarek
  • oliwa

 

parowar

 

Wykonanie;

 

Paprykę przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych, ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut. Następnie wyjąć, włożyć paprykę do woreczków foliowych i odczekać 5 minut a potem zdjąć skórkę. Pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy, dodać do mięsa. Czosnek pokroić i razem z jajem dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Farsz ; pieczarki obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę, podsmażyć, przyprawić solą, pieprzem i papryką słodką.

Z mięsa należy formować na dłoni placki, na środku kłaść łyżeczką nadzienie i zlepiać mięso formując podłużne kotleciki. Układać mięso do parowaru i parować około 30 minut.

Smacznego :)

parowar

Pyszny koktajl z moimi ulubionymi malinami,  oczywiście można użyć innych owoców (to zależy tylko od was). Bardzo szybki do zrobienia. Moje dzieci bardzo go lubią :)

 

 koktajl

 

Składniki ;

 

  • 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych malin
  • 1 banan
  • 1 - 2 łyżeczki miodu
  • 0,5 litra maślanki naturalnej

 

koktajl

 

Wykonanie ;

 

Maliny, banan i miód zmiksować w blenderze. Wlać maślankę, połączyć wszystko razem i gotowe.

Smacznego :)

Akcja: Nie kradnij zdjęć! free counters
Free counters Durszlak.pl Top blogi
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów