... bo nie ma jak domowe jedzenie ...
piątek, 12 czerwca 2015

W tym roku do swojego przydomowego zielnika dosadziłam mięte pieprzową i truskawkową. A ponieważ dość ładnie się rozrosły postanowiłam je użyć do dżemu truskawkowego. Mięta pozostawia delikatny posmak. Polecam. Do naleśników nie zastąpiony :)

 

dżem truskawkowy z miętą

 

Składniki ;

 

  • 1 kg umytych i wyszypułkowanych truskawek
  • 1 żelfix 2:1
  • 1/2 kg cukru do żelfixu
  • 4 gałązki mięty

 

dżem truskawkowy z miętą

 

Wykonanie ;

 

Truskawki zmiksować na gładką masę lub pozostawić kawałki owoców. Dodać żelfix, umyte gałązki mięty, wymieszać i zagotować. Następnie dodać cukier i gotować minutę. Z dżemu wyjąć wszystkie gałązki mięty. Dżem przekładać do słoików, zakręcać i układać je do góry dnem.

Smacznego :)

dżem truskawkowy z miętą

sobota, 06 czerwca 2015

Trwa już sezon na truskawki. Polecam dobry sernik truskawkowy na zimno :)

Pomysł na  przepis zaczerpnięty ze strony kwestia maku. Poniżej jest moja wersja.

 

sernik truskawkowy

 

Składniki ;

 

  • 70 dag truskawek, umytych i odszypułkowanych
  • 5 płaskich łyżek cukru pudru

Składniki miksujemy blenderem.

Masa serowa ;

 

  • 50 dag jogurtu greckiego
  • 25 dag serka mascarpone
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • kilka truskawek na wierzch sernika
  • 2 galaretki truskawkowe

 

sernik truskawkowy

 

Wykonanie ;

Jogurt, serek mascarpone i cukier wymieszać w mikserze, aż powstanie gładka masa.

Żelatynę zalać małą ilością wody, tak aby woda ją zakrywała. Odstawić na 10 minut. Następnie podgrzać na minimalnym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Zdjąć z palnika. Do żelatyny dodać kilka łyżek zmiksowanych truskawek, wymieszać i wlać resztę truskawek. Połączyć truskawki z masą jogurtowo - serową. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy 23 cm i wstawić do lodówki aby masa stężała. Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzącej wody i odstawić do ostudzenia. Na stężonym wierzchu sernika poukładać truskawki i zalać je przestudzoną galaretką. Całość wstawić do lodówki aby galaretka zastygła.

Smacznego :)

 sernik truskawkowy

 

środa, 28 stycznia 2015

Pyszności :) Odkryłam ją całkiem niedawno i od tego czasu została wpisane na listę ulubionych sałatek.Prażony słonecznik dopełnia smak tej sałatki. Ja się nią zajadam. Może i wam posmakuje :)

 prażony słonecznik

 

Składniki ;

 

  • 10 dag słonecznika łuskanego
  • 2 małe słoiki selera
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 biała część pora
  • 2 jabłka
  • 6 - 8 jaj ugotowanych na twardo
  • 5 łyżek majonezu
  • sól
  • pieprz

 

 prażony słonecznik

Wykonanie ;

Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Jaja obrać, pokroić w kostkę. Por pokroić w półtalarki i sparzyć wrzącą wodą, odsączyć. Seler i kukurydzę odsączyć na sicie. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć w misce z majonezem. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego :)

prażony słonecznik

poniedziałek, 12 stycznia 2015

Jest to jeden z tych placków, które znikają prawie w całości zaraz po upieczeniu( przynajmniej tak jest u mnie :). Ciasto ma warstwę budyniu i tartych jabłek. Naprawdę baaardzo dobre. Polecam :)

 

waniliowa szarlotka

 

Składniki na ciasto ;

  • 12 dag masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru kryształu
  • 1 jajo

Kruszonka ;

  • 15 dag masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru kryształu
  • 1 jajo

Masa jabłkowa i budyniowa ;

  • 6 jabłek
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 laska wanilii
  • cukier puder
  • 2 łyżki cukru kryształu

 

waniliowa szarlotka



Wykonanie ;

Ciasto ; wszystkie składniki posiekać na stolnicy, zgnieść ciasto. Rozwałkować i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

Kruszonka ; wszystkie składniki posiekać na stolnicy, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Z mleka, cukru kryształu, budyniu i miąższ z połowy laski wanilii ugotować budyń. Wylać na podpieczone ciasto, równo rozsmarować.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać miąższ z drugiej połowy laski wanilii i poddusić na patelni około 15 minut. Wyłożyć na budyń. Na jabłka zetrzeć kruszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

waniliowa szarlotka

poniedziałek, 05 stycznia 2015

Rolada ta jest na kruchym cieście z masą orzechową. Przygotowuje się ją bardzo szybko :)

Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji.

 

rolada z masą orzechową

 

Składniki na ciasto ;

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 10 dag margaryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa orzechowa ;

  • 10 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 2 białka
  • 5 dag cukru kryształu

 

rolada z masą orzechową

 

Wykonanie ;

Ciasto; mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną. Żółtka, cukier i śmietanę razem roztrzepać. Dodać do mąki i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować(dobrze podsypać mąką, gdyż dosyć się klei). Umnie blaszka o wymiarach 23x38.

Masa; Białka ubić na sztywno z cukrem i delikatnie połączyć z orzechami. Masę rozsmarować na cieście i zwinąć roladę. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

rolada z masą orzechową

piątek, 02 stycznia 2015

Uwielbiam te ciasteczka. Są bardzo kruche i pyszne. Ja przekładam je marmoladą o smaku różanym i dekoruje polewą czekoladową. Można jednak posypać je cukrem pudrem. Zamiast robić dziurki w ciasteczkach użyłam foremki z serduszkami :)

 kocie oczka



Składniki;

  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 8 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dżem

kocie oczka

 

Wykonanie;

Masło posiekać z mąką, dodać proszek, żółtka i cukier dobrze wyrobić ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wykrawać foremkami kółeczka. W połowie kółek robić na środku dziurkę. Piec około 15 - 20 minut w 180 stopniach. Gdy ciastka przestygną smarować dżemem i składać je ze sobą(jedno ciastko całe, drugie z dziurką). Posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

 kocie oczka

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Placek jest dość dobry. Rolada jabłkowa jest fajnie wilgotna. Po przekrojeniu placek również dobrze się prezentuje. Polecam :)

 

rolada jabłkowa

 

Składniki na 1 biszkopt kakaowy(należy upiec dwa, należy więc podwoić składniki) ;

  • 4 jaja
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 - 4 łyżeczki kakao

Rolada z jabłkami ;

  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jabłek obranych

Masa budyniowa ;

  • 3 budynie waniliowe bez cukru(takie na 0,5 litra mleka)
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,75 litra mleka
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 35 dag masła

Polewa;

  • 25 dag margaryny
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżek kakao
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Poncz;

  • 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki cukru kryształu
  • 300 ml wrzącej wody

 

rolada jabłkowa

Wykonanie ;

Poncz; kawę zalać wrzącą wodą, posłodzić i wystudzić.

Biszkopt kakaowy; z białek ubić pianę, dodać cukier, żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Dodać do piany i delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę(moja miała wymiary 20-32). Piec w 180 stopniach około 20 minut do suchego patyczka. W ten sam sposób przygotować drugi biszkopt. Biszkopty naponczować.

Rolada jabłkowa; jabłka obrane zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, dodać cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć jabłka a na nie wylać ciasto. Ja użyłam dużej blaszki, która znajduje się w piekarniku. Upiec w 180 stopniach przez około 20 minut. Po upieczeniu wyjąć na ściereczkę, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć roladę. Gdy przestygnie pokroić w plastry.

Masa; 0,5 litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozrobić budynie dodając ziarenka z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy, ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń.

Polewa; wszystkie składniki, oprócz śmietany dajemy do garnka i podgrzewamy aż margaryna się roztopi. Wymieszać. Przestudzić, dodać śmietanę, wymieszać i polać ciasto.

Składanie placka; biszkopt kakaowy - połowa masy budyniowej - pokrojona w plastry rolada - druga połowa masy - biszkopt kakaowy - polewa.

Smacznego :)

rolada jabłkowa

środa, 19 listopada 2014

Ciasto z wiśniami to lekko kwaśny budyń wiśniowy i masa z nutellą. Smaki się fajnie dopełniają :)

 

ciasto z wiśniami i nutellą

 

Biszkopt ;

  • 1/2 szkl.mąki pszennej
  • 1/2szkl. cukru zwykłego
  • 3 jaja
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Masa wiśniowa ;

  • 70 dag wiśni mrożonych lub świeżych wydrylowanych
  • 200 ml wody
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru i 100 ml wody do  ich rozpuszczenia
  • 12 dag cukru zwykłego

Masa z nutellą ;

  • 400 ml śmietany 36%
  • 4 - 5 łyżek nutelli

Na wierzch kilka wiśni oraz starta gorzka lub mleczna czekolada

 

ciasto z wiśniami i nutellą

 

Wykonanie ;

 

Biszkopt; ubić białka, dodać cukier oraz żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do piany i delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto na blaszkę(moja miała wymiary 20x27 cm) i piec w 175 stopniach do tak zwanego suchego patyczka.                                                                                  Masa wiśniowa ; wiśnie zasypać cukrem i zalać 200 ml wody. Postawić na palnik i zagotować. Gotować 5 minut a następnie zmiksować. Wiśnie ponownie podgrzać. Budynie rozpuszczamy w 100 ml wody i wlewamy do wiśni gotując budyń. Jeszcze gorący dajemy na biszkopt i odstawiamy aby budyń ostygł.                                                                                          Masa z nutellą ; śmietanę ubić, dodać nutellę. Wymieszać. Przełożyć masę na budyń.                                                               Wierzch ozdobić wiśniami i startą gorzką lub mleczną czekoladą.

Smacznego :)

ciasto z wiśniami i nutellą

czwartek, 25 września 2014

Przyszła jesień, więc przyszła też pora na paprykę w mojej kuchni.

Pasta paprykowa sprawdza się jako dodatek do kanapek i oczywiście do sosów :)

 

pasta paprykowa

 

Składniki ;

 

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 25 dag cebuli
  • 5 dag cukru kryształu
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • pieprz
  • sól

pasta paprykowa

 

Wykonanie ;

 

Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych. Cebulę obrać. Paprykę i cebulę zmielić w maszynce. Do powstałej pasty dodać cukier, oliwę, ocet, przyprawy do smaku, gotować na dużym ogniu około 20 minut ciągle mieszając. Gorącą pastę przełożyć do wyparzonych słoików zakręcić i pasteryzować prze 10 minut.

Smacznego :)

pasta paprykowa

sobota, 06 września 2014

Dziś w mojej kuchni rządzą warzywa. Już od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia domowej kostki rosołowej ale zawsze coś wypadało. Na szczęście wreszcie ją zrobiłam i jestem mega zadowolona. Zachęcam do zrobienia domowej kostki . Przynajmniej będziecie wiedzieć z czego taka kostka jest zrobiona :)

 

domowa kostka rosołowa

 

Składniki ;

 

  • 40 dag obranej marchewki
  • 20 dag obranego korzenia pietruszki
  • 20 dag obranego korzenia selera
  • 20 dag obranej cebuli
  • 10 dag białej części pora
  • 2 obrane ząbki czosnki
  • 10 dag natki pietruszki
  • 10 dag liści lubczyka
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 14 dag soli

 

domowa kostka rosołowa

 

Wykonanie ;

 

Cebulę przypiec na kuchence. Wszystkie warzywa pokroić w małą kostkę i ugotować na parze(dodać także cebulę), przestudzić. Do miksera włożyć natkę pietruszki, lubczyk, warzywa ugotowane na parze, sól, oliwę i wszystko zmiksować na gładką masę. Przełożyć powstałą masę do słoików i pasteryzować 15 minut.

Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 20
Akcja: Nie kradnij zdjęć! free counters
Free counters Durszlak.pl Top blogi
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów