... bo nie ma jak domowe jedzenie ...
piątek, 12 czerwca 2015
W tym roku do swojego przydomowego zielnika dosadziłam mięte pieprzową i truskawkową. A ponieważ dość ładnie się rozrosły postanowiłam je użyć do dżemu truskawkowego. Mięta pozostawia delikatny posmak. Polecam. Do naleśników nie zastąpiony :)
Składniki ;
Wykonanie ;
Truskawki zmiksować na gładką masę lub pozostawić kawałki owoców. Dodać żelfix, umyte gałązki mięty, wymieszać i zagotować. Następnie dodać cukier i gotować minutę. Z dżemu wyjąć wszystkie gałązki mięty. Dżem przekładać do słoików, zakręcać i układać je do góry dnem. Smacznego :)
sobota, 06 czerwca 2015
Trwa już sezon na truskawki. Polecam dobry sernik truskawkowy na zimno :) Pomysł na przepis zaczerpnięty ze strony kwestia maku. Poniżej jest moja wersja.
Składniki ;
Składniki miksujemy blenderem. Masa serowa ;
Wykonanie ; Jogurt, serek mascarpone i cukier wymieszać w mikserze, aż powstanie gładka masa. Żelatynę zalać małą ilością wody, tak aby woda ją zakrywała. Odstawić na 10 minut. Następnie podgrzać na minimalnym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Zdjąć z palnika. Do żelatyny dodać kilka łyżek zmiksowanych truskawek, wymieszać i wlać resztę truskawek. Połączyć truskawki z masą jogurtowo - serową. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy 23 cm i wstawić do lodówki aby masa stężała. Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzącej wody i odstawić do ostudzenia. Na stężonym wierzchu sernika poukładać truskawki i zalać je przestudzoną galaretką. Całość wstawić do lodówki aby galaretka zastygła. Smacznego :)
środa, 28 stycznia 2015
Pyszności :) Odkryłam ją całkiem niedawno i od tego czasu została wpisane na listę ulubionych sałatek.Prażony słonecznik dopełnia smak tej sałatki. Ja się nią zajadam. Może i wam posmakuje :)
Składniki ;
Wykonanie ; Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Jaja obrać, pokroić w kostkę. Por pokroić w półtalarki i sparzyć wrzącą wodą, odsączyć. Seler i kukurydzę odsączyć na sicie. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć w misce z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego :)
poniedziałek, 12 stycznia 2015
Jest to jeden z tych placków, które znikają prawie w całości zaraz po upieczeniu( przynajmniej tak jest u mnie :). Ciasto ma warstwę budyniu i tartych jabłek. Naprawdę baaardzo dobre. Polecam :)
Składniki na ciasto ;
Kruszonka ;
Masa jabłkowa i budyniowa ;
Wykonanie ; Ciasto ; wszystkie składniki posiekać na stolnicy, zgnieść ciasto. Rozwałkować i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Kruszonka ; wszystkie składniki posiekać na stolnicy, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Z mleka, cukru kryształu, budyniu i miąższ z połowy laski wanilii ugotować budyń. Wylać na podpieczone ciasto, równo rozsmarować. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać miąższ z drugiej połowy laski wanilii i poddusić na patelni około 15 minut. Wyłożyć na budyń. Na jabłka zetrzeć kruszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
poniedziałek, 05 stycznia 2015
Rolada ta jest na kruchym cieście z masą orzechową. Przygotowuje się ją bardzo szybko :) Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji.
Składniki na ciasto ;
Masa orzechowa ;
Wykonanie ; Ciasto; mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną. Żółtka, cukier i śmietanę razem roztrzepać. Dodać do mąki i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować(dobrze podsypać mąką, gdyż dosyć się klei). Umnie blaszka o wymiarach 23x38. Masa; Białka ubić na sztywno z cukrem i delikatnie połączyć z orzechami. Masę rozsmarować na cieście i zwinąć roladę. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
piątek, 02 stycznia 2015
Uwielbiam te ciasteczka. Są bardzo kruche i pyszne. Ja przekładam je marmoladą o smaku różanym i dekoruje polewą czekoladową. Można jednak posypać je cukrem pudrem. Zamiast robić dziurki w ciasteczkach użyłam foremki z serduszkami :) Składniki;
Wykonanie; Masło posiekać z mąką, dodać proszek, żółtka i cukier dobrze wyrobić ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wykrawać foremkami kółeczka. W połowie kółek robić na środku dziurkę. Piec około 15 - 20 minut w 180 stopniach. Gdy ciastka przestygną smarować dżemem i składać je ze sobą(jedno ciastko całe, drugie z dziurką). Posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
15:41, barbara_koz ,
Cupcakes, Muffinki, babeczki, ciasteczka słodko i pikantnie
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 29 grudnia 2014
Placek jest dość dobry. Rolada jabłkowa jest fajnie wilgotna. Po przekrojeniu placek również dobrze się prezentuje. Polecam :)
Składniki na 1 biszkopt kakaowy(należy upiec dwa, należy więc podwoić składniki) ;
Rolada z jabłkami ;
Masa budyniowa ;
Polewa;
Poncz;
Wykonanie ; Poncz; kawę zalać wrzącą wodą, posłodzić i wystudzić. Biszkopt kakaowy; z białek ubić pianę, dodać cukier, żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Dodać do piany i delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę(moja miała wymiary 20-32). Piec w 180 stopniach około 20 minut do suchego patyczka. W ten sam sposób przygotować drugi biszkopt. Biszkopty naponczować. Rolada jabłkowa; jabłka obrane zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, dodać cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć jabłka a na nie wylać ciasto. Ja użyłam dużej blaszki, która znajduje się w piekarniku. Upiec w 180 stopniach przez około 20 minut. Po upieczeniu wyjąć na ściereczkę, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć roladę. Gdy przestygnie pokroić w plastry. Masa; 0,5 litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozrobić budynie dodając ziarenka z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy, ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Polewa; wszystkie składniki, oprócz śmietany dajemy do garnka i podgrzewamy aż margaryna się roztopi. Wymieszać. Przestudzić, dodać śmietanę, wymieszać i polać ciasto. Składanie placka; biszkopt kakaowy - połowa masy budyniowej - pokrojona w plastry rolada - druga połowa masy - biszkopt kakaowy - polewa. Smacznego :)
środa, 19 listopada 2014
Ciasto z wiśniami to lekko kwaśny budyń wiśniowy i masa z nutellą. Smaki się fajnie dopełniają :)
Biszkopt ;
Masa wiśniowa ;
Masa z nutellą ;
Na wierzch kilka wiśni oraz starta gorzka lub mleczna czekolada
Wykonanie ;
Biszkopt; ubić białka, dodać cukier oraz żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do piany i delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto na blaszkę(moja miała wymiary 20x27 cm) i piec w 175 stopniach do tak zwanego suchego patyczka. Masa wiśniowa ; wiśnie zasypać cukrem i zalać 200 ml wody. Postawić na palnik i zagotować. Gotować 5 minut a następnie zmiksować. Wiśnie ponownie podgrzać. Budynie rozpuszczamy w 100 ml wody i wlewamy do wiśni gotując budyń. Jeszcze gorący dajemy na biszkopt i odstawiamy aby budyń ostygł. Masa z nutellą ; śmietanę ubić, dodać nutellę. Wymieszać. Przełożyć masę na budyń. Wierzch ozdobić wiśniami i startą gorzką lub mleczną czekoladą. Smacznego :)
czwartek, 25 września 2014
Przyszła jesień, więc przyszła też pora na paprykę w mojej kuchni. Pasta paprykowa sprawdza się jako dodatek do kanapek i oczywiście do sosów :)
Składniki ;
Wykonanie ;
Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych. Cebulę obrać. Paprykę i cebulę zmielić w maszynce. Do powstałej pasty dodać cukier, oliwę, ocet, przyprawy do smaku, gotować na dużym ogniu około 20 minut ciągle mieszając. Gorącą pastę przełożyć do wyparzonych słoików zakręcić i pasteryzować prze 10 minut. Smacznego :)
sobota, 06 września 2014
Dziś w mojej kuchni rządzą warzywa. Już od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia domowej kostki rosołowej ale zawsze coś wypadało. Na szczęście wreszcie ją zrobiłam i jestem mega zadowolona. Zachęcam do zrobienia domowej kostki . Przynajmniej będziecie wiedzieć z czego taka kostka jest zrobiona :)
Składniki ;
Wykonanie ;
Cebulę przypiec na kuchence. Wszystkie warzywa pokroić w małą kostkę i ugotować na parze(dodać także cebulę), przestudzić. Do miksera włożyć natkę pietruszki, lubczyk, warzywa ugotowane na parze, sól, oliwę i wszystko zmiksować na gładką masę. Przełożyć powstałą masę do słoików i pasteryzować 15 minut. Smacznego :) Tagi:
kostka rosołowa domowa
15:52, barbara_koz ,
Przetwory słodkie i pikantne
Link Dodaj komentarz » |
Archiwum
Zakładki:
Www.kwestiasmaku.com
Www.mojewypieki.com
Www.torcikowefantazje.blogspot.com
Www.wielkiezarcie.com
![]() ![]() Free counters ![]() ![]() |