... bo nie ma jak domowe jedzenie ...
Blog > Komentarze do wpisu

Waniliowa szarlotka :)

Jest to jeden z tych placków, które znikają prawie w całości zaraz po upieczeniu( przynajmniej tak jest u mnie :). Ciasto ma warstwę budyniu i tartych jabłek. Naprawdę baaardzo dobre. Polecam :)

 

waniliowa szarlotka

 

Składniki na ciasto ;

  • 12 dag masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru kryształu
  • 1 jajo

Kruszonka ;

  • 15 dag masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru kryształu
  • 1 jajo

Masa jabłkowa i budyniowa ;

  • 6 jabłek
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 laska wanilii
  • cukier puder
  • 2 łyżki cukru kryształu

 

waniliowa szarlotka



Wykonanie ;

Ciasto ; wszystkie składniki posiekać na stolnicy, zgnieść ciasto. Rozwałkować i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

Kruszonka ; wszystkie składniki posiekać na stolnicy, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Z mleka, cukru kryształu, budyniu i miąższ z połowy laski wanilii ugotować budyń. Wylać na podpieczone ciasto, równo rozsmarować.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać miąższ z drugiej połowy laski wanilii i poddusić na patelni około 15 minut. Wyłożyć na budyń. Na jabłka zetrzeć kruszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

waniliowa szarlotka

poniedziałek, 12 stycznia 2015, barbara_koz

Polecane wpisy

Akcja: Nie kradnij zdjęć! free counters
Free counters Durszlak.pl Top blogi
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów