... bo nie ma jak domowe jedzenie ...
Blog > Komentarze do wpisu

Śliwki w syropie :)

Jak widać w tym roku wzięłam się za robienie słodkich przetworów głównie w syropie a to dlatego, że gdy w zimie najdzie mnie ochota na placek z owocami to wystarczy, że odkręcę  słoik z owocami i wykorzystam je do niego. Do syropu wystarczy dolać wody i picie gotowe. 

W tym roku śliwki w moim sadzie obrodziły więc postanowiłam trochę zamrozić i część zamknąć w słoiku :)    

 

śliwki w syropie                              

 

Składniki ;

 

  • 1 kg śliwek bez pestek
  • 30 dag cukru zwykłego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego

śliwki w syropie

 

Wykonanie ;

 

Śliwki wkładamy do miski i zasypujemy cukrem i cynamonem. Mieszamy. Zostawiamy na całą noc( po 4 godzinach można przemieszać śliwki aby cukier się lepiej rozpuścił). Na drugi dzień przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut. Następnie odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Smacznego :)

śliwki w syropie

poniedziałek, 25 sierpnia 2014, barbara_koz

Polecane wpisy

Akcja: Nie kradnij zdjęć! free counters
Free counters Durszlak.pl Top blogi
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów