... bo nie ma jak domowe jedzenie ...
Blog > Komentarze do wpisu

Konfitura z czerwonej cebuli :)

Mój mąż jadł jakiś czas temu taką konfiturę u znajomych jako dodatek do mięsa. Smakowała mu. Ja robię tę konfiturę pierwszy raz więc tak naprawdę nie wiem co z tego wyjdzie i jak to będzie smakować. Podaję przepis bo może ktoś będzie chciał też spróbować. A może ktoś z was robił już taką konfiturę ? 

 

konfitura z cebuli

 

Składniki ;

 

  • 1 kg obranej czerwonej cebuli
  • 6 łyżek octu winnego
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 200 ml zimnej wody
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy

 konfitura z cebuli

 

Wykonanie ;

 

Cebulę pokroić w cienkie talarki i podsmażyć na oliwie. Cebula ma się smażyć na minimalnym ogniu około 20 minut. Ma zmięknąć ale nie ma być zrumieniona. Po tym czasie dolać wodę, ocet winny, ocet balsamiczny oraz doprawić solą i pieprzem. Dusić cebulę kolejne 20 minut, aż płyn się zredukuje. Gotową cebulę przekładać do wyparzonych słoików, zakręcać i stawiać do góry dnem, aż słoiki całkowicie się wystudzą.

Smacznego :)

konfitura z cebuli

piątek, 29 sierpnia 2014, barbara_koz

Polecane wpisy

Komentarze
2014/09/24 14:28:37
UU nice :) A próbowałaś kiedyś konfitury + stek? Wrocław niedawno stał się moim domem i zauważyłam, ze ludzie tu lubią takie połączenia smaków :)
-
2015/01/23 23:08:25
Intrygujące... Jak zrobię dam znać jaki rezultat.
Pozdrawiam

Zapraszam slodkieokruszki.blox.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć! free counters
Free counters Durszlak.pl Top blogi
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów