... bo nie ma jak domowe jedzenie ...
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z szynką :)

Dziś u mnie tarta. Robi się ją bardzo szybko(nie licząc chłodzenia ciasta), więc przepis na upały w sam raz.                                                                                                                                              Ciasto w smaku przypomina trochę ciasto francuskie. Nadzienie bardzo dobre :)   

               tarta z szynką   

 

Składniki na ciasto ;

 

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 40 ml zimnej wody
  • szczypta soli

 

Składniki na nadzienie ;

 

  • 100 ml śmietany 18 %
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 150 g szynki
  • 50 g startego żółtego sera
  • pieprz
  • sól
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżka posiekanego kopru

 

 tarta z szynką

Wykonanie ;

 

Ciasto ;  Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy formując kształt trochę większy od blaszki (moja miała wymiary 28 - 20), tak by ciastem można było wylepić brzegi. Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem.

Nadzienie ; Szynkę układamy na cieście i posypujemy szczypiorkiem, koperkiem i serem. Jaja, śmietanę, mleko, gałkę, pieprz i sól mieszamy w misce. Wymieszaną masę wylewamy na ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Smacznego :)

tarta z szynką

czwartek, 31 lipca 2014, barbara_koz

Polecane wpisy

Akcja: Nie kradnij zdjęć! free counters
Free counters Durszlak.pl Top blogi
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów