... bo nie ma jak domowe jedzenie ...
Blog > Komentarze do wpisu

Patisony marynowane :)

 

W tym roku posadziłam patisony (głównie na życzenie mojej średniej córki, gdyż bardzo lubi marynowane). Mam żółte, zielone i białe. W smaku przypominają cukinię.

patisony

 

 

Składniki ;

 

  • malutkie patisony
  • koper - po 1 do każdego słoika
  • po 2 ząbki czosnku do każdego słoika

 

Zalewa ;

 

  • 4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 2 łyżki soli
  • ćwiartka cebuli pokrojona w piórka
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 marchewka pokrojona w talarki

 

patisony

 

Wykonanie ;

 

Patisony oczyścić, ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodać koper i po2 ząbki czosnku. Z podanych składników przygotować zalewę. Gorącą zalać patisony. Słoiki zakręcić i pasteryzować 5 minut.

Zalewa z podanych składników starczyła mi na 3 litrowe słoiki.

Smacznego :)

patisony

 

środa, 16 lipca 2014, barbara_koz

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: annika, 109.95.203.*
2014/08/02 19:51:16
Udało sie zrobiłam! :) Ponieważ moja przygoda z tymi śmiesznymi dyniami dopiero sie rozpoczyna nie wiem czego sie podziewać po otwarciu słoika. Z pewnością podzielę sie wrażeniami z piewszej degustacji. Pozdrwiam autorkę przepisu :)
-
2014/08/04 11:54:46
Dziękuję :)
U mnie te małe marynowane patisony robią furorę jako przystawka na świątecznym stole. Goście się zachwycają - oczywiście nie wszyscy, bo niektórzy nie przepadają za takimi smakami, no ale każdemu się nie dogodzi ;)
Również pozdrawiam :)
Akcja: Nie kradnij zdjęć! free counters
Free counters Durszlak.pl Top blogi
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów