... bo nie ma jak domowe jedzenie ...
Blog > Komentarze do wpisu

Agrest w syropie :)

 Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji.

U mnie nadal przetwory królują w kuchni ;)

Chciałam się z wami podzielić przepisem na agrest w syropie. Robi się go przez trzy dni. Taki agrest można potem śmiało używać do wypieków a do syropu dolać wody i będzie dobry napój :)

 

agrest

 

 

Składniki;

 

  • 1 kg twardego agrestu
  • 0,5 litra wody
  • 1,5 kg cukru kryształu

 

agrest

 

Wykonanie;

 

Agrest oczyścić i każdy jeden ponakłuwać szpilką, przelać wrzątkiem. Wodę zagotować z cukrem. Gdy się już zagotuje wyłączyć i dodać agrest. Przykryć i odstawić, Następnego dnia odcedzić agrest z syropu. Syrop zagotować i znów włożyć agrest, odstawić. Trzeciego dnia zagotować syrop z agrestem do momentu, aż agrest będzie miał szklisty kolor. Przełożyć agrest z syropem do słoików i pasteryzować jeszcze przez 10 - 15 minut.

Smacznego :)

agrest

piątek, 18 lipca 2014, barbara_koz

Polecane wpisy

Akcja: Nie kradnij zdjęć! free counters
Free counters Durszlak.pl Top blogi
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów